Tam, kde sa stretávajú elementy vzduch a voda dochádza niekedy k napätiu. Pridanie vlhkosti do horúceho priestoru varenia spôsobí malé zázraky. Zmesi z cesta výborne kysnú, vo svojom jadre majú kyprú konzistenciu, a chlieb je zvonka krásne chrumkavý a lesklý. Výborne sa to však podarí len vtedy, ak je zvládnutá súhra vlhkého a suchého horúceho vzduchu. Nové sporáky a pečúce rúry generácie 5000 boli k tomuto účelu vybavené vlastným prevádzkovým spôsobom - klimatické pečenie.
Metóda klimatického pečenia funguje úplne jednoducho: užívateľ podrží nádobku s vodou pod nasávacou rúrkou pri ráme dvierok a na displeji zvolí „klimatické pečenie„. Pečúca rúra automaticky nasaje potrebné množstvo vody, ktorá sa do pečúceho priestoru dostane vo forme pary. Okamih vstupu pary do pečúceho priestoru, teplotu pečúcej rúry a čas riadi príslušný automatický program. Počet a sled parných cyklov je možné nastaviť aj manuálne.
Pokiaľ metóda klimatické pečenie pri ceste zabezpečí jeho výborné upečenie a chlieb, žemle a pod. dostanú chrumkavú a lesklú kôrku, potom sa vďaka pridania vlhkosti na začiatku pečenia mäsa tuk vypečie a mäso je z vonka krásne chrumkavo upečené. Už ste dostali chuť? Podnety pre pôžitkárske pečenie pečiva, mäsa a úpravu pokrmov poskytuje príloha s receptami, ktorá dostanete so sporákmi a pečúcimi rúrami s režimom klimatického pečenia. Tu uvádzame dva chutné recepty na pečenie pečiva.
Zdroj: www.miele.sk