Vyhne (23. júna
2010) - Čoraz väčšej obľube medzi spotrebiteľmi sa teší
nealkoholické pivo z produkcie Pivovaru STEIGER, a.s., Vyhne. Za prvých 5
mesiacov ho spolu vystavili 433 hektolitrov (hl), čo bolo o 241 percent
viacej ako pre rokom, kedy to bolo 127 hl. Vzhľadom na to, že pivovar
nealkoholické
pivo varí iba druhý rok, ide o sľubný nárast.
Nealko sa teší čoraz väčšej obľube
,,Tak ako všetky naše pivá, aj nealkoholické pivo STEIGER
FREE je čisto prírodným produktom, uvareným z pramenitej vody zo Štiavnických
vrchov, kvalitného moravského jačmenného pivovarníckeho sladu
a najlepšieho chmeľu zo žateckej oblasti. A to všetko tradičnou
pivovarníckou technológiou na najmodernejších zariadeniach, s dodržaním
dostatočne dlhých lehôt ležania. Nealkoholické pivo sa u nás varí
technológiou regulovaného kvasenia, pri použití rovnakých kvasiniek ako pri
výrobe ostaných našich pív. Nealkoholické pivo, po krátkom pobyte v spilke,
leží až 6 týždňov v ležiackych pivniciach, kde dbáme nato, aby v ňom obsah alkoholu neprekročil
0,5 percenta a pritom mal chuť klasického piva“, vysvetlil E.Mihálik. Dodal, že celú produkciu nealkoholických pív distribuuje
zatiaľ pivovar STEIGER vo fľašiach. ,,Máme signály, že zákazníci majú
o naše nealkoholické pivá záujem a uvítali by ich väčšiu dostupnosť
v predajniach i reštauračných zariadeniach“, konštatoval vedúci marketingu
pivovaru STEIGER Emil Mihálik.
Počiatky výroby nealkoholického piva siahajú do čias
prohibície v USA
Od roku 1919 bolo zakázané požívanie nápojov
s vyšším obsahom alkoholu ako 0,5%. Veľké americké pivovary hľadali
náhradné riešenia a jedným z nich bola aj výroba nealkoholického
piva. Obrovský rozmach varenia nealkoholického piva však nastal až po druhej
svetovej vojne v Nemecku a Švajčiarsku (metódou vákuovej filtrácie).
Za socializmu sa varilo v ČSSR nealkoholické pivo PITO, ktorého chuť však
mala s pivom málo spoločného. Dnes varia
nealkoholické pivá takmer všetky väčšie pivovary a mnohokrát aj
malé pivovary. Dobré nealkoholické pivo musí mať ,,pravú pivnú chuť“, ktorú
v pivovare STEIGER dosahujú práve dostatočne dlhým ležaním, so zamedzením
prekročenia stanovenej hranice obsahu alkoholu.
O spoločnosti STEIGER
STEIGER je významným distribútorom importovaných značiek
Budvar, Zubr a Litovel na slovenskom trhu a okrem toho vyrába vlastné
i privátne pivá na čele so značkou STEIGER. Vyhnianský pivovar distribuuje
aj dovážané nealkoholické pivá značiek Budvar a Zubr, pri ktorých
zaznamenal tiež medziročne dynamický nárast predaja na Slovensku. STEIGER je
najstarším slovenským pivovarom s bohatou tradíciou a takmer
nepretržitým varením od roku 1473. Pivo
sa v ňom varí na najmodernejších výrobných zariadeniach, ale stále klasickým postupom otvoreného
a dlhodobého kvasenia. Dvojstupňové kvasenie v spilkách
a ležiackých tankoch, s dlhodobým ležaním, dáva pivu jedinečnú,
vyvážene horkastú chuť. Práve náročná klasická výroba varením každej
stupňovitosti zvlášť, s otvoreným kvasením v spilkách a
hlavne dlhodobým zrením v ležiackých pivniciach, je pre pravú pivnú chuť nenahraditeľná.
A takáto výroba spája všetky pivá ktoré STEIGER vyrába vo Vyhniach, ale aj dováža
a distribuuje vo svojej sieti.
Zdroj:
STEIGER
Zdieľajte správu vo Vašej obľúbenej sociálnej sieti: