CO2 však nie je len o chuti - má svoj
význam aj pri trávení. Pri rozpustní vo vode vytvára slabú kyselinu uhličitú (odtiaľ
pomenovanie typu minerálky ako kyselka, lebo má kyslastú chuť). Oxidom
uhličitým nasýtené nápoje pomáhajú hlavne pri trávení, prinášajú i pocit úľavy
po ťažkom jedle. Vynikajúcou alternatívou rôznych umelých a presladených
nápojov, navyše bezalkoholickou a nekalorickou, je svetoznáma minerálka Vincentka.
Ide o 100% prírodný produkt, bez akýchkoľvek dodatočných prísad. Informuje
o tom riaditeľ Vincentky, a.s. Jan Šumšal. Kyselina uhličitá (H2CO3) je veľmi
slabá anorganická kyselina. Vzniká
rozpúšťaním oxidu uhličitého vo vode. Čistá kyselina
uhličitá v bežných podmienkach nie je známa. Nachádza sa v sýtených nápojoch. V
roztoku oxidu uhličitého vo vode je iba veľmi malé množstvo kyseliny uhličitej
(aj to ionizovanej do prvého alebo druhého stupňa), väčšinu
molekúl tvorí nezreagovaný oxid uhličitý, ktorý je s kyselinou uhličitou v
chemickej rovnováhe. Zdroj: Kyselina uhličitá (https://sk.wikipedia.org/wiki/Kyselina_uhli%C4%8Dit%C3%A1) Vincentka je pôvodom morská voda, uzavretá po
milióny rokov už od treťohôr v podzemí Luhačovíc. Kde sa teda v pôvodne
morskej vode vzal oxid uhličitý? Nuž tam, kde vo všetkých kyselkách - z hlbín
zeme ho dodala sama príroda. CO2 v podzemí má anorganický, juvenílny pôvod, súvisiaci s vulkanickou
aktivitou. Oxid uhličitý preniká
z veľkých hĺbok a následne sa CO2 v podzemnej vode rozpúšťa a vzniká tak
kyselina uhličitá, ktorá pôsobí na okolitú horninu a obohacuje podzemnú vodu o
minerálne látky. Pôvodom je Vincentka vlastne zvyšková morská
voda z pravekého treťohorného mora, ktorá zostala uväznená medzi vrstvami
hornín pod Luhačovicami. Z hlbín ju obohacuje oxid uhličitý a riedi sa
obyčajnou podzemnou vodou. Pri svojej ceste na povrch prechádza rôznymi
vrstvami hornín a rozpúšťa stopové prvky, takže nakoniec obsahuje takú širokú
škálu prvkov, ako máloktoré iné minerálne vody. Geologické podložie širokého
okolia Luhačovíc tvoria flyše (račanská jednotka magurského flyšu). Sú
charakteristické striedajúcimi sa vrstvami pieskovcov, zlepencov a ílovcov. Tie
sú značne nepriestupné pre vodu, vďaka čomu došlo v hĺbke k uchovaniu zvyškovej
vody treťohorného (pleistocénneho) mora. Tektonické poruchy v nepriestupných
horninách (nezdenický zlom v širšom okolí Luhačovíc) však umožňujú výstup vôd k
povrchu. Vincentka je označovaná tiež ako "liek našich
babičiek". Jej liečivé aj preventívne účinky preverili stáročia. Pôsobí na
niekoľko okruhov zdravotných problémov. Obsahom a vyváženosťou minerálnych solí
a prvkov umožňuje rozpúšťanie hlienov v dýchacích cestách, žalúdku a črevách.
Je odporúčaná na pitné a inhalačné kúry pri ochoreniach dýchacích ciest,
hlasiviek, pri chorobách látkovej výmeny, vredovej choroby žalúdka, dvanástnika
a ich pooperačných stavoch, pri chronickom zdurení pečene, diabete mellitus,
chronickej pankreatitíde. Pomáha regenerovať aj vnútorné prostredie človeka po
veľkých stratách potu (šport, ťažká fyzická práca, horúčkovité ochorenia) a
upravuje metabolizmus po alkoholových excesoch. Jeden dúšok Vincentky postačí
na uhradenie dennej dávky jódu, môže slúžiť na prevenciu zubného kazu u detí
(0,25 l denne) a je vhodná ako prírodný doplnok výživy pre športovcov, deti,
tehotné ženy a rekonvalescentov. Odporúča sa tiež proti vzniku suchých zápalov
nosovej sliznice a na prevenciu jej recidív. "Jednoduchšie je vymenovať tie prípady, kedy
CO2 nie je pri užívaní Vincentky žiadúci, alebo je zbytočný. Ide predovšetkým
o aplikácie súvisiace s dýchaním a preplachovaním dutín. Vtedy je CO2
niekedy nadbytočný, lebo dráždi a štípe. Aj preto sa na preplachovanie čelových,
nosných a prínosných dutín používa prípravok VINCENTKA NASALIS, ktorý je
koncentrátom Vincentky a je zbavený
CO2. Podobne je to aj v prípade nosných sprejov a inhalovania, vtedy
je Vincentka z dlhšie otvorenej fľaše vhodnejšia. Samotná fľaškovaná Vincentka má oproti tej zo
zdroja mierne odlišný obsah CO2. Množstvo CO2 v zdroji kolíše napríklad v
závislosti na ročnom období. My sa snažíme udržiavať konštantné množstvo CO2 vo
fľaši na hodnote 4g / l a to tým spôsobom, že v období, keď je CO2 viac, tak ho
odčerpávame a akumulujeme a tento CO2 potom dopĺňame v čase, keď ho je
menej. Vincentku zbavujeme aj železa, ktoré by spôsobovalo zákaly vo fľašiach," vysvetľuje J.Šumšal. Dodáva, že naopak veľmi žiadúci je obsah CO2
pri užívaní Vincentky pri tráviacich problémoch, po nadmernej konzumácii
alkoholu, kávy a mastných jedál, či na popíjanie so suchým bielym vínom (napr.ako
strik). Osviežujúci je aj v lete pri pitnom režime. Vincentka sa používa v Kúpeľoch Luhačovice
aj pri vaňových kúpeľoch, kde sa CO2 rozpustený vo vode vstrebáva do tela.
Liečebne sa uhličitý kúpeľ využíva na zníženie vysokého krvného tlaku. Gazdinky
v okolí Luhačovíc v minulosti využívali obsah CO2 vo Vincentke na jej
používanie namiesto droždia na kysnutie cesta. Vincentka v spolupráci s poprednými
špecialistami vyvinula celý rad ďalších produktov, ktoré sa dostávajú do tela
ďalšími spôsobmi - nosné spreje (striekajú sa do nosa), sirupy, pastilky
(cmúľajú sa), zubné pasty (čistia sa nimi zuby), hydratačné krémy (vstrebávajú
sa cez kožu), alebo koncentrát k
preplachu nosových dutín Vincentka Nasalis. Pri pitných kúrach by sa mala Vincentka podávať
dvakrát denne nalačno, v dávke 2,5 - 3,5 dcl. Pitná kúra by mala trvať 15 - 20
dní. Pije sa studená alebo ohriata, najlepšie nalačno pred raňajkami
a večerou. Počas nasledujúcej polhodiny po pitnej kúre sa neodporúča
konzumácia jedla ani pitia. Viac informácií je na www.vincentka.cz.
Autor: admin
|
Svisiace odkazyHodnotenie lnkuHlasov: 0 Monosti |